Το καθαρό νερό είναι κάτι βασικό για την υγεία και την ευεξία μας, καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στην ενυδάτωση, στη σωστή λειτουργία του οργανισμού και στην αποφυγή επιβλαβών ουσιών. Το χλώριο στο νερό αποτελεί ένα από τα πιο συνηθισμένα απολυμαντικά που χρησιμοποιούνται για την προστασία του από μικροοργανισμούς και βακτήρια.
Παρά τα οφέλη του, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναζητούν τρόπους για τη μείωση χλωρίου στο νερό, καθώς μπορεί να αλλοιώσει τη γεύση και τη μυρωδιά του, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι η μακροχρόνια έκθεση σε υποπροϊόντα χλωρίωσης μπορεί να έχει επιπτώσεις από τη γεύση του νερού, μέχρι και τον οργανισμό μας. Ειδικά σε περιοχές που μεγαλύτερη χρήση χλωρίου είναι απαραίτητη, η γεύση και η μυρωδιά του νερού επηρεάζονται σημαντικά. Αυτή η υπερβολική χρήση του χλωρίου μπορεί να δημιουργήσει υποπροϊόντα, όπως τα τριαλομεθάνια, που έχουν συνδεθεί με διάφορους κινδύνους για την υγεία.
Για αυτούς τους λόγους, ένα φίλτρο νερού Olympus με συμπαγή ενεργό άνθρακα και κεραμικό είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους ώστε ο καθαρισμός πόσιμου νερού να είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής, εξασφαλίζοντας καθαρό και υγιεινό πόσιμο νερό για καθημερινή κατανάλωση, εξουδετερώνοντας τις αρνητικές επιπτώσεις που τυχόν να παρουσιαστούν από το χλώριο.
Η προσθήκη του χλωρίου στο πόσιμο νερό αποτελεί μια από τις βασικές πρακτικές επεξεργασίας σε όλο τον κόσμο, καθώς εξασφαλίζει την εξουδετέρωση του μεγαλύτερου ποσοστού των παθογόνων μικροοργανισμών και βακτηρίων που περιέχονται στο νερό ή που μπορεί να εμφανιστούν από τις σωληνώσεις. Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εξάπλωσης υδατογενών ασθενειών. Μερικοί από τους βασικούς λόγους της χλωρίωσης του νερού είναι οι παρακάτω:
Όμως, παρόλο που ο καθαρισμός πόσιμου νερού με χλώριο είναι απαραίτητος για την ασφάλεια του, η υπερβολική του χρήση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, όπως η ανάπτυξη ανεπιθύμητων χημικών υποπροϊόντων. Για αυτό και τα φίλτρα Olympus που κατακρατούν το χλώριο είναι μια από τις βασικές λύσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην απομάκρυνση αυτών των ουσιών, προσφέροντας καθαρότερο και ασφαλέστερο νερό, αφού βοηθούν στη μείωση χλωρίου στο νερό.
Σε χαμηλές συγκεντρώσεις, το χλώριο θεωρείται ασφαλές για το πόσιμο νερό, ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση του οργανισμού σε υψηλές ποσότητες μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις. Τέτοιες πιθανές επιπτώσεις είναι:
Η μείωση χλωρίου στο νερό είναι απαραίτητη για όσους θέλουν να βελτιώσουν τη γεύση και την ασφάλεια του πόσιμου νερού τους, αλλά και να αποφύγουν τυχόν επιπτώσεις στην υγεία τους. Ασφαλέστεροι και πιο αποδοτικοί είναι οι διάφοροι τρόποι φιλτραρίσματος, όπως οι παρακάτω:
Ακόμη, υπάρχουν και αρκετές φυσικές μέθοδοι για τον καθαρισμό πόσιμου νερού από το χλώριο, όπως αποθήκευση του σε ανοιχτά δοχεία, με το χλώριο να εξατμίζεται φυσικά από το νερό αν το αφήσετε σε ανοιχτό δοχείο για 24-48 ώρες. Επίσης το βράσιμο του νερού για 15-20 λεπτά μπορεί να απομακρύνει το χλώριο, καθιστώντας το νερό ασφαλέστερο για κατανάλωση ειδικά για περιπτώσεις μικρών παιδιών.
Η επιλογή του κατάλληλου φίλτρου για τη μείωση χλωρίου στο νερό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα του νερού, η επιθυμητή αποτελεσματικότητα και η ευκολία χρήσης, καθώς τα φίλτρα λειτουργούν με διαφορετικές τεχνολογίες, που καθεμία έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.
Η επιλογή του κατάλληλου φίλτρου για τη μείωση χλωρίου στο νερό που καταναλώνουμε καθημερινά πρέπει να γίνεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε σπιτιού, ώστε να αναβαθμίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι φίλτρων, το καθένα με διαφορετικές λειτουργίες και επίπεδα αποτελεσματικότητας ώστε να μπορεί κανείς να επιλέξει αυτό που είναι κατάλληλο για τις ανάγκες του .
Πριν επιλέξετε κάποια συσκευή φιλτραρίσματος νερού :